Nature Line Cutlery Oy valmistaa ja myy puukuitu­komposiitti­aterimia. Ekologisesti kestävät lusikat, veitset ja haarukat valmistetaan suomalaisista puu- ja metsäteollisuuden sivuvirroista valmistetusta raaka-aineesta, ja kertakäytön sijaan ruokailuvälineet kestävät toistuvaa käyttöä ja astiakonepesua.

Yrityksen liiketoiminta on ollut kovassa kasvussa. Vuodesta 2020 alkaen työntekijöiden määrä on tuplaantunut, ja nyt uudet toimitilat Outokummussa antavat kasvulle myös fyysiset puitteet.

– Robotit viuhuvat melkein jokaisella kaistalla, ihmiset puolestaan valvovat, että olosuhteet ovat kunnossa ja työ sujuu suunnitellusti, kuvaa tehtaanjohtaja Niina Haapasalo aterimien automatisoitua valmistusta.

Kuten usein käy, on kova kasvu on tuonut tullessaan myös haasteita. Erityisesti varastonhallinta ja tuotannonohjaus vaativat matkan varrella huomiota. Avuksi löytyi PK-yritysten tarpeisiin suunniteltu toiminnan- ja tuotannonohjaus­järjestelmä Fikuro.

Onnistunut järjestelmähankinta alkoi omien tarpeiden tunnistamisesta ja ymmärtämisestä

Mikä oli se piste, joka sai Nature Line Cutleryn harkitsemaan toiminnanohjausjärjestelmän hankintaa? Niina Haapasalo kertoo, että tuotannonohjauksessa aiemmin käytetyt ratkaisut eivät enää pysyneet tuotannon kasvun kyydissä.

– Toiminnassa alkoi olla pullonkauloja, kuten jatkuvaa inventoinnin tarvetta, ja tuntui siltä, että aina oli jokin tavara loppu. Siitä tilanteesta lähdimme etsimään meille sopivinta ratkaisua. Fokuksessa oli kaksi isompaa kokonaisuutta: varastonhallinta ja tuotannonohjaus.

Nature Line Cutleryn väellä oli selkeä kuva siitä, millaisia ominaisuuksia tuotannon- ja toiminnanohjausjärjestelmässä tulisi olla, mitkä ovat näistä kaikkein tärkeimmät, ja millaiset toiminnot olisivat enemmänkin “nice to have” -tyyppisiä. Yksi tärkeimmistä ominaisuuksista oli yhteensopivuus käytössä olevan taloushallintojärjestelmän kanssa.

Kartoitusta tehtiin sekä kumppani- ja kollegaverkostojen avulla, ja eri ohjelmistoja vertailtiin verkossa.

– Fikuro vaikutti alusta asti mielenkiintoiselta paketilta. Monen meille tärkeän ominaisuuden kohdalla saimme rastit ruutuun: ohjelmisto oli sopivan yksinkertainen ja selkeä, siinä oli suora integraatio Procountoriin, varastonhallinta, tuotannonohjaus ja oikeanlaiset rakenteet.

Tuotannonohjaus­järjestelmän käyttöönotto kannattaa tehdä huolella

Hankintapäätöksen jälkeen oli aika suunnitella käyttöönotto. Fikuron käyttöönotto on projektina varsin kevyt ja nopea, mutta suunnitteluun, valmisteluun ja yksityiskohtien hiomiseen kannattaa toki varautua.

Etenkin valmistelu ja rakennetuotteiden, eli kunkin tuotteen “reseptiikan” määrittäminen on tärkeä askel käyttöönotossa.

– Rakennetuotteiden määrittäminen ja tietojen päivittäminen järjestelmään oli varmasti suurin työ. Testasimme eri työvaiheita johdonmukaisesti, ja pidimme aiempaa toimintamallia jonkin aikaa Fikuron rinnalla, Niina Haapasalo kuvaa.

Tuotannonohjausjärjestelmän käyttöönotto vaikuttaa usein koko yrityksen prosesseihin. Yhteisten pelisääntöjen ja toimintamallien tarkentaminen onkin tärkeä osa toiminnan- tai tuotannonohjausjärjestelmän käyttöönottoa.

– Rakenteiden ja toimintamallien tarkka läpikäynti vaati työtä, mutta tehty työ varmistaa nyt sen, että esimerkiksi varastosaldot ovat jatkuvasti hanskassa. Tiedämme, että voimme luottaa Fikurosta saataviin tietoihin.

Myös erilaiset viite- ja kielitiedot tuottivat käyttöönoton alussa hieman päänvaivaa. Yhteys Fikuron tukeen toimi kuitenkin hienosti, ja alkuvaiheen ongelmat saatiin ratkottua nopeasti.

Fikuro on ikkuna koko tuotannon toimintaan

Fikuro on ollut Nature Line Cutleryn käytössä marraskuusta 2021 alkaen. Fikurossa asuvat kaikki tilaukset, tuotantoon liittyvä data, ja järjestelmä on integroitu taloushallinnon ohjelmistoon. 

Yrityksessä ollaan varsin tyytyväisiä Fikuroon ja siihen, miten arki on sen myötä helpottunut.

– Isoin juttu on se, että tieto on nyt yhdessä paikassa. Aiemmin näkymä piti muodostaa paljon pirstaleisemmasta tiedosta. Nyt näemme varastosaldot jatkuvasti, eikä käyttöönoton jälkeen ole esimerkiksi ollut materiaalipuutteita, jotka voisivat riskeerata toimituksia tai aikatauluja.

Fikurosta saatavaa tietoa käytetäänkin yrityksessä monipuolisesti: muun muassa hankinnoissa, tuotannonsuunnittelussa, ja sekä tuotanto- että varastotilojen ja toiminnan suunnittelussa. Nykyään Fikuro on oleellinen osa Nature Line Cutleryn arkea.

– Fikurossa on parasta se, että se on helppokäyttöinen ohjelma, joka on myös helppo ottaa käyttöön. Se tarjoaa meille tosi kattavat työkalut, joilla pystymme suunnittelemaan kokonaisuutta ja pitämään tuotannon järjestyksessä.

“Rohkeasti eteenpäin”

Monessa pk-yrityksessä pohditaan, milloin on oikea hetki ottaa tuotannon- tai toiminnanohjausjärjestelmä käyttöön. Niina Haapasalo toteaa, että yrityksen ajankäyttöä kannattaa katsoa kokonaisuutena.

– Järjestelmän hankintaa harkitseville sanoisin, että eteenpäin vain: ei kannata jäädä kiinni vanhoihin exceleihin tai accesseihin, vaikka ne sillä hetkellä toimisivatkin.

– Yrityksen kasvaessa niin omaa kuin tiimiläistenkin aikaa täytyy vapauttaa muihin töihin: esimerkiksi meillä excelien kanssa näpertäminen on järjestelmän myötä jäänyt pienemmäksi ja toiminta on tehostunut.

Nature Line Cutlery logo.jpg

Asiakas: Nature Line Cutlery Oy

Visma-ratkaisu: Fikuro

Haaste: Kasvavan yrityksen tuotannonohjaus ja varastonhallinta, jatkuva näkyvyys tilaus- ja materiaalitilanteeseen. Järjestelmän integrointi Procountor-ohjelmistoon.

Ratkaisu: Helppokäyttöinen toiminnanohjausjärjestelmä, jossa toimiva rajapinta taloushallinto-ohjelmistoon. Käyttöönoton suunnittelu yhdessä asiakkaan kanssa, tuki ja kehitys.

Hyödyt: Selkeä näkymä varaston ja tilausten tilanteeseen, reaaliaikainen tuotannonohjaus ja tiedot käytettävissä helposti yhden, helppokäyttöisen ohjelmiston kautta.

 

Tutustu Fikuroon

Demoajanvaraus.png

Etsitkö helppokäyttöistä toiminnan- tai tuotannonohjausjärjestelmää pk-yritykselle? 

Uuden ohjelmiston käyttöönotto voi epäilyttää, joten haluamme siksi tehdä siitä sinulle mahdollisimman riskitöntä ja vaivatonta. Varaa demo asiantuntijamme kanssa, niin pääset näkemään Fikuron tarkemmin.

Varaa demo

Katso Fikuron hinnat